Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών – εξέλεξε ένα Εξωτερικό και δύο Αντεπιστέλλοντα Μέλη για κάθε μία από τις τρεις Τάξεις

Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων, και Τεχνών στη συνεδρία της Ολομέλειας,  16 Σεπτεμβρίου 2020, εξέλεξε ένα εξωτερικό και δύο αντεπιστέλλοντα μέλη για κάθε μία από τις τρεις Τάξεις που την αποτελούν. Όπως φαίνεται από τα βιογραφικά των νέων μελών της Ακαδημίας, όλοι είναι πολύ διακεκριμένοι επιστήμονες στην επιστήμη και τις τέχνες. Με την εκλογή των νέων μελών αρχίζει η βαθμιαία διεύρυνση της Ακαδημίας, που φιλοδοξεί να την καταστήσει φάρο διάκρισης και καθοδήγησης της Κύπρου στον σύγχρονο κόσμο.

Τάξη των Θετικών Επιστημών

Εξωτερικό Μέλος

Καθηγήτρια Christina Moberg

Christina Moberg είναι παγκοσμίου φήμης χημικός, ομότιμη καθηγήτρια στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας ΚΤΗ της Σουηδίας. Με σπουδές στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και με διδακτορικό από το ΚΤΗ, πέραν της διακεκριμένης καριέρας της στην Σουηδία, διετέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια σε κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης, όπως την École Normale Supérieure (Παρίσι), στο Louis Pasteur (Στρασβούργο) και της Χαϊδελβέργης (Γερμανία).

Είναι διεθνώς γνωστή για την συνεισφορά της στην οργανική χημεία με τις ανακαλύψεις της στην μεθοδολογία σύνθεσης και ειδικά στην ασυμμετρική σύνθεση. Ανακάλυψε νέους μεταλλικούς καταλύτες και ανέπτυξε νέα επιλεκτικές μεθόδους αυμμετρικής σύνθεσης οργανικών ενώσεων με τεράστια σημασία τόσο στην θεμελιακή όσο και στην εφαρμοσμένη έρευνα.

Οι συνεισφορές στην έρευνα της Ch. Moberg αναγνωρίστηκαν και τιμήθηκαν διεθνώς όπως είναι φανερό από την μακροσκελέστατο κατάλογο τίτλων και βραβείων που της αποδόθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε: μέλος και επι τριετία πρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, μέλος της Royal Society of Chemistry, το «Linné medal» και το βραβείο «Sixten Heyman».

Από το 2019 είναι η πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών (the European Academies, Science Advisory Council, EASAC).

Αντεπιστέλλοντα Μέλη

Καθηγητής Τόνυ Κουζαρίδης

Ο Τόνυ Κουζαρίδης είναι Καθηγητής Βιολογίας Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Είναι διευθυντής και συνιδρυτής του Ινστιτούτου Milner Therapeutics και Ανώτερος Επικεφαλής Ομάδας στο Ινστιτούτο Gurdon. Είναι ένας από τους 10 κορυφαίους επιστήμονες (μεταξύ όλων των επιστημονικών πεδίων) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge κατά την εικοσιδυάχρονη περίοδο 1996 – 2017. Ο Καθηγητής Κουζαρίδης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1958. Έγινε πρόσφυγας κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1974 και μετανάστευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στο Πανεπιστήμιο του Leeds και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εκπόνησε μεταδιδακτορική εργασία στο εργαστήριο MRC Μοριακής Βιολογίας στο Cambridge και στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Κουζαρίδη στο Ινστιτούτο Gurdon επικεντρώνεται στις επιγενετικές τροποποιήσεις και στον ρόλο τους στον καρκίνο. Ανακάλυψε ένα από τα πρώτα ένζυμα που τροποποιούν την χρωματίνη (CBP) και ως αποτέλεσμα έδωσε έναυσμα στη δημιουργία της σύγχρονης εποχής της Επιγενετικής. Ανακάλυψε επίσης το χημικό μόριο iBET ως αποτελεσματική θεραπεία κατά της οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας (AML-leukaemia). Πρόσφατα άρχισε να αναπτύσσει ένα νέο πεδίο της Επιγενετικής του RNA. Η έρευνά του πρωτοπόρησε στην αναγνώριση ενζύμων που τροποποιούν το RNA και εμπλέκονται στον καρκίνο. Ο Καθηγητής Κουζαρίδης έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα στα πιο σημαντικά περιοδικα της επιστήμης και ίδρυσε εταιρείες παραγωγής φαρμάκων και επιστημονικών οργάνων. Ο καθηγητής Κουζαρίδης έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις για τη συμβολή του στην Ιατρική και τις σχετικές επιστήμες,όπως το Wellcome Trust Medal, το Tenovus Medal στη Μοριακή Ιατρική (Ηνωμένο Βασίλειο), το Bodossaki Foundation prize στη Βιολογία (Ελλάδα), το Bijvoet Medal (Ολλανδία), το Biochemical Society Award Novartis Medal and Prize (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Heinrich Wieland Prize (Γερμανία).

Καθηγητής Δημήτρης Ψάλτης

Ο Δημήτρης Ψάλτης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είναι καθηγητής Οπτικής στην École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) της Ελβετίας. Τώρα είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Οπτικών στο ίδιο πανεπιστήμιο. Πήρε το όλα του τα πτυχία και το διδακτορικό του το 1977 από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon University. Τα έτη 2007-2017 διετέλεσε κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικής στο EPFL. Η έρευνα του εστιάζεται στην υπολογιστική οπτική, αποθήκευση δεδομένων με ολογραφία και τεχνητά νευρωνικά δίκτυα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επίσης είδωλα, ολογραφία, βιοφωτονική μη ευθύγραμμα οπτικά, και οπτικορευστά που είναι ένα διεπιστημονικό θέμα μεταξύ οπτικής και μικρορευστών. Στα θέματα αυτά δημοσίευσε περισσότερα από 400 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, 20 κεφάλαια σε βιβλία και έχει καταθέσει 50 πατέντες. Πήρε το διεθνές βραβείο International Commission of Optics για την συνεισφορά του στο επεξεργασία οπτικών δεδομένων, τα βραβεία Humboldt και Gabor, το Μετάλλιο Leith, και το Joseph Fraunhofer Award/Robert M. Burley Prize.

Τάξη Γραμμάτων και Τεχνών

Εξωτερικό Μέλος

Κύριος Στάθης Λιβαθινός

Ο Στάθης Λιβαθινός είναι ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη και της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας. Βραβεύτηκε με το Βραβείο Κριτικών Μόσχας για τη διπλωματική του παράσταση «Οι Ρόζενγκραντς και Γκίλντενστερν πέθαναν». Έχει σκηνοθετήσει μεγάλο αριθμό θεατρικών έργων, και πολλές από τις σκηνοθεσίες του έχουν βραβευθεί. Ο ίδιος έχει τιμηθεί από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και με το βραβείο Φώτος Πολίτης. Έχει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία εντός κι εκτός Ελλάδος και υπήρξε υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και του Εργαστηρίου Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας. Ο Στάθης Λιβαθινός είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο πεδίο των θεατρικών τεχνών στον ελληνικό κόσμο.

Αντεπιστέλλοντα Μέλη

Κύριος Θεόδουλος Γρηγορίου

Ο Θεόδουλος Γρηγορίου γεννήθηκε στη Μαλούντα Λευκωσίας. Ζει και εργάζεται στην Λευκωσία και στο Παρίσι. Σπούδασε (1976-1981) ζωγραφική στο Ινστιτούτο Πλαστικών Τεχνών N. Grigorescu στο Βουκουρέστι, με υποτροφία της UNESCO (Master of Arts). Κατά την περίοδο 1986-1987 διέμεινε στη Cité international des Arts στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης (Βραβείο Matisse 1985) και σπούδασε στην εκεί École National des Beaux-Arts. Το 1994 ήταν Artist in Residence FRAC/CRAC d’Alsace. Ο Θεόδουλος Γρηγορίου έχει στο ενεργητικό του 28 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πέραν των 60 ομαδικών εκθέσεων, κυρίως στην Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, αλλά και στη Γερμανία, Ελβετία, Μονακό, Βέλγιο, Ρωσία, Ισραήλ, Τουρκία, Καμερούν και Νότια Κορέα. Το 1990 και 1997, εκπροσώπησε την Κύπρο στην Μπιενάλε της Βενετίας. Ο Θεόδουλος Γρηγορίου συγκαταλέγεται στους διαπρεπέστερους Κυπρίους καλλιτέχνες που έχει σημαντική διεθνή αναγνώριση, καθώς έργα του εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία άλλων χωρών.

Δρ. Γιάννης Τουμαζής

Ο Γιάννης Τουμαζής γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και έχει πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού (MSc και BSc) από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του με πτυχία στη Σκηνογραφία στο HKU University of the Arts της Ουτρέχτης Ολλανδίας. Το 2009 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορος Αισθητικής από το UPJV, Πανεπιστήμιο Picardie Jules Verne, της Αμιένης Γαλλίας, για τη διατριβή με τίτλο Marcel Duchamp: Ανδρόγυνος Καλλιτέχνης. Εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες ο Δρ Τουμαζής πρωταγωνιστεί στα εικαστικά δρώμενα της Κύπρου ως δημιουργός/καλλιτέχνης, και ως οργανωτής και διαχειριστής της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Υπό τη διεύθυνσή του το NiMAC, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα σύγχρονης τέχνης στη Μεσόγειο. Η αξιοζήλευτη και πολυσχιδής δραστηριότητά του, τόσο στον κυπριακό όσο και στον διεθνή χώρο, τον έχουν καταστήσει γνωστό στους καλλιτεχνικούς κύκλους αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

Τάξη Ηθικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών

Εξωτερικό Μέλος

Καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδης

Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Wesleyan University στο Middletown του Connecticut (με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου δίδαξε από διάφορες θέσεις(π.χ. Lecturer και Teaching Fellow στο Department of Government). Από το 1983 δίδαξε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής. Δίδαξε, επίσης, στα Πανεπιστήμια Brandeis των ΗΠΑ, στην École des Hautes Etudes en Sciences Sociales Παρισίων και σε πολλά άλλα όπως το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης. Διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (2000-2011) και διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών (1980-1994). Πρόσφατα εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης είναι διακεκριμένος επιστήμονας στο πεδίο των Πολιτικών Επιστημών και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους μελετητές του Ελληνικού Διαφωτισμού.

Αντεπιστέλλοντα Μέλη

Καθηγήτρια Στέλλα Βοσνιάδου

Η Στέλλα Βοσνιάδου είναι Καθηγήτρια Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας. Σπούδασε Φιλοσοφία (Brandeis University, 1971), Ψυχολογία (Clark University, 1979) και Ψυχολογία και Παιδαγωγική (Columbia University, 1974). Διετέλεσε Καθηγήτρια για πέντε χρόνια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1987-1992) και για είκοσι ένα χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1987-2013). Υπήρξε, επίσης, Επισκέπτρια Καθηγήτρια ή Εταίρος πολλών διακεκριμένων πανεπιστημίων, όπως το Carnegie Mellon, Harvard, Adelaide και Stanford. Η Στέλλα Βοσνιάδου είναι διεθνώς διακεκριμένη επιστήμονας στον ευρύτερο τομέα της γνωστικής επιστήμης και ιδιαίτερα των εφαρμογών της στην εκπαίδευση.

Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας

Ο Χαρίδημος Τσούκας είναι Καθηγητής της Στρατηγικής Διοίκησης στην επώνυμη έδρα Kολούμπια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Διακεκριμένος Καθηγητής Οργανωτικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστημίου Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου και Επίτιμος Καθηγητής των Πανεπιστημίου Σίδνεϊ και Queensland Αυστραλίας. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Βιομηχανικός Μηχανικός στο Cranfield Institute of Technology (now Cranfield University) του Ηνωμένου Βασιλείου, έλαβε δε διδακτορικό δίπλωμα στην Οργανωτική Θεωρία/Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο του Manchester. Η επιστημονική συμβολή του κ. Τσούκα εμπίπτει σε διάφορους τομείς της επιστήμης της διοίκησης με της κοινωνιολογίας, όπως είναι η οργάνωση και διαχείριση οργανισμών με βάση τη γνώση.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: